tweede
 

tweede

Beste cursisten, 

Wat leuk dat jullie hebben meegedaan aan de eerste cursusdag! Voor degenen die met les 2 beginnen: welkom! In deze mail vinden jullie de link naar les 1. 

Het was achter de schermen hard werken om alles ook in de omgeving van een webinar te laten werken. Gelukkig kregen we het in de lucht; dat was best spannend. Er hebben uiteindelijk bijna 1200 mensen meegekeken, in de leeftijden van 12 tot 82, vanuit diverse achtergronden.

Terugblik
Heb je iets gemist, of wil je nog eens terugkijken? Dat kan via: https://www.youtube.com/watch?v=S1vuGczvdoc.

We hebben erg veel tips gekregen en die gaan we volgende week zoveel mogelijk toepassen. Volgende week zetten we de link open om 19.15 uur, deze keer met een welkomstdia en – als het lukt – een bijpassend muziekje. Zo kan je direct testen of het geluid werkt.
Onderaan deze mail staan een heleboel links die tijdens de les genoemd zijn.

Tips voor de volgende keer
We raden aan om in Zoom te kiezen voor side by side speakerview. Je kunt dan met je muis aan de rechterkant van de presentatie de PowerPoint zo groot mogelijk maken (en de spreker daarmee klein). Dan zit het beeldje van de spreker ook niet over de presentatie heen. Dat beeldje kan je zelf ook verschuiven.

Gegevens voor de volgende les
We zien jullie graag woensdag 21 april om 19.30 uur voor de volgende les. De gegevens om te kunnen meekijken:
Link: https://zoom.us/j/98467677557?pwd=U3VibXNmeDZWZ3FPc3Q0b1FuRTRTUT09
Webinar ID: 984 6767 7557
Passcode: 581010
De les van volgende woensdag gaat over insecten; een enorm grote groep die we natuurlijk niet volledig kunnen behandelen. Maar het helpt om er van tevoren een paar dingen bij te zoeken:
  • In het bijengidsje vindt u een aantal algemene soorten op een rijtje.
  • Op de bijentelkaart ziet u hoe u ze in uw tuin (of kantoortuin, park of schoolplein) kunt tellen; doe op 17 en 18 april alvast mee aan de nationalebijentelling.nl  
  • Op de website van EIS zijn heel veel verschillende zoekkaarten beschikbaar. Zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen en hommels. Ook vind je hier ‘bewoners van bijenhotels’. Over die bijenhotels is wel een en ander te doen, maar deze werken het beste.
  • Download de zoekkaart dagvlinders
  • Bekijk meer informatie over het herkennen van libellen
 Bronnen en doorverwijzingen 14 april
  • Het proefschrift van Henny van de Windt is superinteressant voor als je geïnteresseerd bent in historische achtergronden bij de strijd tussen natuur en landbouw zoals die in politiek-maatschappelijke context (helaas) nog steeds gevoerd wordt.
  • Leuk om na te lezen: het stuk op de correspondent over de verschillende functies van natuur
  • www.natuurtijdschriften.nl is een digitale database waar veel publicaties uit natuurtijdschriften terug te vinden zijn. Vooral de eerste jaargangen van de Levende Natuur zijn prachtig om na te lezen. Meer dan honderd jaar geleden, archaïsch taalgebruik maar eigenlijk is er niks veranderd.
  • www.verspreidingsatlas.nl geeft per soortgroep korte informatie over verspreiding en ecologie van soorten. Een voorportaal van verdiepende informatie bij de soortenorganisaties zelf. Ook invoermogelijkheden voor mensen die hun waarnemingen om allerlei redenen niet onmiddellijk publiek getoond willen zien.
  • www.verspreidingsatlas.nl/vergunningen. Als je naar buiten wilt en ook daadwerkelijk beesten wil gaan vangen moet je vaak toestemming hebben van de beheerder. Ook als het formeel niet hoeft, is het vaak toch handig contact te zoeken. Beheerders houden zelf hun informatie bij dus mogelijk is niet altijd alles compleet.
  • www.waarneming.nl digitaal opschrijfboekje – en meer! Om je waarnemingen in te voeren en meteen te delen met de wereld. En om te zien waar welke mooie soorten recentelijk zijn gezien.
  • www.netwerkecologischemonitoring.nl een twintigtal soortgroepen wordt op statistisch verantwoorde wijze gevolgd. Een ongekende goudmijn voor allerlei natuuronderzoek en door de wetenschappelijke robuustheid een voor natuurbeschermers belangrijke bron voor harde data over soorten (zonder deze data waren in Nederland al heel veel meer natuurgebieden geschrapt).
  • www.tuintelling.nl is een mooi portaal om soorten in je eigen tuin te volgen en tuinen te delen met je buren. Aan de ‘achterkant’ wordt het een steeds sterkere tool om biodiversiteit in het stedelijk gebied in beeld te krijgen, maar het stuurt in eerste instantie op het plezier van mensen met tuinen.
  • www.nederlandsesoorten.nl. Een encyclopdie op internet over soorten. Van de 43.000 die Nederland rijk is, zijn er nog heel veel zonder beschrijving van ecologie; dan zie je in ieder geval wel de plek die de soort heeft in het planten- of dierenrijk. Van soorten die we beter kennen vind je vaak ook mooie foto’s en beschrijvingen uit gepubliceerde atlassen.
  • www.naturetoday.nl. Voorheen ‘natuurbericht’ – en dat is nog steeds de hoofdfunctie. Elke dag een leuk nieuwtje uit de natuur.
Doe-tips
  1. Download de app ObsIdentify. Deze app identificeert een rijke verscheidenheid aan wilde flora en fauna in Nederland en België op basis van foto’s, biedt wetenswaardigheden en stelt je in staat om je foto gemakkelijk als natuurwaarneming op te slaan en te delen met andere natuurliefhebbers op Waarneming.nl.
  2. Zoek in de buurt naar KNNV afdelingen
  3. Bekijk KNNV natuurreizen
  4. Maak je tuin aan op www.tuintelling.nl
  5. Volg @soortvandedag op twitter en instagram; vandaag is dat ‘het vosje’ – kijk eens of je die kunt vinden en controleer het in ObsIdentify.
  6. Like ons op Facebook en deel ervaringen over de cursus met mededeelnemers. Dat kan via https://www.facebook.com/groups/229281588931195

Tot volgende week!
Sander, Ineke, Jeroen, Johan en Elze