De Worm

Zijn de wormen er wel? Als je door het raampje kijkt zie je er niet één. Dat komt omdat wormen lichtschuw zijn. Geen wonder, licht betekend gevaar; je kunt als worm dan zomaar in een vogelmaag vedwijnen.
Wij wilden het ook weten. We hebebn met een schepje wat van hun voedsel opgetild.

Wormen genoeg. En die glasachtige sliertjes zijn jonkies Eentje dichtbij Al na een paar seconden zijn ze weer verdwenen. Hier zie je ze snel duiken

De jonkies op de eerste foto staat ook een rood pijltje bij. Als je het niet goed kunt zien, dan kun je met de rechter muistoets de foto apart bekijken en al de detail goed zien. Er zijn meer jonkies dan pijltjes.


Het soort wormen die we er graag in willen hebben heten:Eisenia fetida of Eisenia andrei
Wikipedia heeft een uitgebreid artikel in het engels over Eisenia fetida

Eisenia is een geslacht van regenwormen (Lumbricidae). De wetenschappelijke naam werd voor het eerst geldig gepubliceerd door August Wilhelm Malm in 1877.

De typesoort is Eisenia fetida (Savigny 1826) (oude spelling: Eisenia foetida), ook gekend als de mestworm, compostworm of tijgerworm. Deze is oorspronkelijk afkomstig uit het Palearctisch gebied maar heeft zich met de mens verspreid over de rest van de wereld, al dan niet met opzet. De wormen worden aangetroffen in mest, composthopen, onder vochtige plantenresten en stenen, en in bodems die rijk zijn aan organisch materiaal. Ze leven niet zo diep in de bodem als een gewone regenworm. Hun gemiddelde levensduur is 1 tot 2 jaar. De wormen worden meestal niet langer dan 70 mm en hebben 80 tot 110 segmenten. Ze worden gebruikt bij het composteren en ze worden ook gekweekt als visaas.[1]

Eisenia fetida en Eisenia andrei (Andre 1963) worden beschouwd als representatieve vertegenwoordigers van bodemfauna en regenwormen in het bijzonder, en worden gebruikt in testmethoden voor de beoordeling van effecten van chemische stoffen op de bodemfauna; een daarvan is de "voortplantingstest met regenwormen".

stadstuinieren.nl heeft een leuke pagina over wormen houden. Met leuke weetjes.

 

Eisenia fetida Lumbricus rubellus Eisenia hortensis

 

Dit is een worm uit onze bak.

Ga met je muis boven het filmpje.
Klik op het linker pijltje,
of het pijltje in het midden van het filmpje

Klik dan op de rechter
pijltje voor beeld op volledig scherm.
Maar welke soort is het nou?

Lumbricus rubellus 

Ringwormen Wikipedia

Eisenia fetida    Lumbricux rubellus     Eisenia hortensis  (alle zijn links naar Wikipedia)

Heel technische uitleg met tekeningen en doorsnedes

Wormen bij Wikipedia

Filmpje (Engels) over enthousiaste wormenkweker

Nog een:


Deze wormenboer heeft weer andere ideeën